Plinije Stariji: Šta je smrt za pčele?

Plinije Stariji: Šta je smrt za pčele?

SHARE

Seksizam i seksističke izjave nisu nimalo smiješne, no ponekad se pronađu izjave toliko spektakularno apsurdne da jednostavno nemate drugog izbora nego se smijati (radije nego plakati!).

– U tom kontekstu bi vas izjave poznatih historijskih ličnosti koje je sakupio The Huffington Post mogle oraspoložiti svojom glupošću i pokazati zašto je ipak dobro živjeti u 21. stoljeću.

– Među njima je i tvrdnja Plinija Starijeg u kojoj on upozorava kako je menstrualna žena izuzetno opasna jer samim pogledom može otupiti čeličnu oštricu, zamagliti ogledala i ukloniti sjaj bjelokosti. Ako dođe u dodir sa sjemenjem biljke, ono će postati sterilno, presadci će uvenuti, biljke će se osušiti, a plodovi će popadati sa stabla ispod kojeg ona sjedi. Čak će i roj pčela biti pokošen njenim pogledom i umrijeti.

– U isto vrijeme, ovaj poznati i priznati antički pisac i ugledni naučnik, poštovao je pčele. 79. godine n. e. publicirao je knjigu “Historija životinja” u kojoj više puta pominje pčele, a pčelinji otrov kao lijek za mnoge boljke, posebno ćelavost.
– U njegovo vrijeme, pčelarstvo u Rimljana bilo je jako razvijeno; prakticirali su umjetno rojenje, izrađivali su košnice i uvodili su nove tehnike pčelarenja.

(BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY