Pogledajte kako izgleda “najveća pčela ubica” na svijetu

Pogledajte kako izgleda “najveća pčela ubica” na svijetu

SHARE

Afrikanizirane pčele ubice stigle su u Ameriku preko Brazila,  a tokom 1950-ih godina, južnoamerički naučnici su pokušavali da selektivnim parenjem evropske i afričke medonosne pčele stvore novu vrstu koja bi se razvijala u subtropskoj klimi.

Problem je nastao kada je nekoliko afrikaniziranih matica pobjeglo sa brazilskih pčelinjaka, da bi se nedugo potom počele pariti sa lokalnim vrstama, stvarajući novu agresivnu podvrstu.

Pojava roja od 3000 afrikaniziranih pčela ubica u Hidalgu oktobra 1990.g., u malom gradiću uz samu granicu sa Mexicom, ozvaničila je pojavu nove vrste na američkom kontinentu. Potomci ove nove vrste su se poput tamnog oblaka nadvili nad Amerikom, usput napadajući i ponekad ubijajući na stotine ljudi i životinja koji su im se našli na putu.

I dok su u svim ostalim mjestima smatrane opasnim neprijateljima, vlasti Hidalga kao da su bile počastvovane što su ove pčele „izabrale“ baš njihov grad kao kapiju za ulazak u SAD.

Stoga su odlučili da iz gradskog budžeta izdvoje 20 000 dolara kako bi podigli divovsku statuu afrikanizirane pčele teške nevjerovatnih 907 kilograma. I dok je ostatak Amerike previše zauzet strahom od ovih stvorenja, grad Hidalgo je odlučio da ignoriše negativnu reputaciju afrikaniziranih pčela, pa za vrijeme festivala i praznika na ulicama možete vidjeti prodavače koji prolaznicima nude postere i razglednice koje su ukrašene prikazima afrikanizirane pčele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY