Poslastica za čula: Zakoračite u divovsku košnicu od aluminija koju kontrolišu pčele...

Poslastica za čula: Zakoračite u divovsku košnicu od aluminija koju kontrolišu pčele (VIDEO)

SHARE

Fascinantan paviljon inspirisan konstrukcijom košnice, čiji je autor umjetnik Wolfgang Buttress, javnosti je predstavljen još 2015. godine na Milan Expo-u, a sada je ponovno otvorena za posjetitelje i to u Londonu u sklopu botaničkog vrta Kew Gardens.

Riječ je o spektakularnoj konstrukciji odnosno kupoli koja simbolizuje životni ciklus pčela, a napravljena je od 170.000 komada aluminija i čelika, te teška preko 40 tona. Visina konstrukcije iznosi 17 metara.

Wolfgang Buttress

-Nevjerovatno je posmatrati kako se ovaj projekt povratio u život, a britanski vrt u kojem je smješten trenutno, savršena je lokacija za ovo instalacijsko iskustvo koje kombinuje umjetnost, nauku, ali i arhitekturu –  pojasnio je Buttress koji je projekt razvio zajedno s dizajnerom i inženjerom Tristanom Simmondsom u saradnji s arhitektonskim studijem BDP te izvođačima Stage One.

Posjetitelji vrta najprije prolaze kroz voćnjak i livadu koji neodoljivo podsjećaju na britanski krajolik, a zatim stižu u “košnicu”, divovsku strukturu od aluminijskih vibrirajućih rešetki. A unutra ih čeka prava poslastica za čula –  šou LED svjetla, te zvukovi i vibracije koje dolaze iz pravih košnicama koje su smještene u košnicama u Nottinghamu.

Poruka ovog spektakularnog paviljona jest svojevrsno upozorenje na važnost očuvanja i zaštite pčela, vrsti koja je u Velikoj Britaniji opasno ugrožena.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY