Prednosti i nedostaci “Top bar košnice”: Pravi izbor za proizvodnju djevičanskog saća!

Prednosti i nedostaci “Top bar košnice”: Pravi izbor za proizvodnju djevičanskog saća!

SHARE

“Top bar” košnice nisu novina, no još uvijek nisu tako česte na pčelinjacima. Međutim, neki koji pčelare ovom vrstom košnice će reći kako “top bar” nije zaslužila ovakav tretman, te da je čak i jednostavnija za rukovanje od čuvenog i široko rasprostranjanog Langstrot Ruta.

Uz to, “top bar” košnice su ne samo jednostavne, već i jeftine, te posebno prikladne za hobi pčelare. U odnosu na druge košnice, imaju mnoge prednosti i samo pokoji nedostatak. O kakvoj se košnici zapravo radi, pročitajte u nekoliko narednih redaka…

Tanzanijski i kenijski “top bar”

Za razliku od LR košnica, Top bar nemaju “standardan” dizajn ili specifikacije. Mnogi će zato za “top bar” reći da je to klasa košnica, i najčešće je svaka košnica jedinstven dizajn osobe koja ju je i napravila.

Ipak, postoje dva najčešća tipa “top bar” košnice. Oba dolaze iz Afrike; jedan je tanzanijskog, a drugi kenijskog porijekla. Tanzanijski “top bar” ima vertikalne strane, a kenijski kose strane. Praksa pokazuje da je kenijski “top bar” češće u upotrebi nego tanzanijski.

Razlog za to je jednostavan – lakše rukovanje saćem. Naime, kenijski “top bar” ima bod plus jer saće suženo pri dnu lako je vaditi iz košnice bez udaranja po stranama košnice.

Tri dijela

Osnovna ideja “top bar” košnice je veoma jednostavna. To je duga, horizontalna košnica sa pokretnim saćem. Sastoji se samo iz tri dijela; tijela košnice, letvica na vrhu i pokrova. Tijelo košnice je svojevrsna kutija, otvorena na gornjem dijelu.

Taj “otvor” je prekriven letvicama, odnosno daščicama dužine najčešće oko 40 cm i širine 35 mm. U tijelu košnice se svakako nalazi i manji otvor za izlazak i ulazak pčela. “Top bar” košnice su obično pokrivene nekom vrstom krovića koji ih čini više otpornima na vremenske i druge neprilike.

Satne osnove se u “top bar” košnicama ne upotrebljavaju. S donje strane svake letvice, tačno po sredini, potrebno je samo staviti tanku traku voska kako bi pčelama dali orijentir za gradnju saća. Izgrađeno saće u “top bar” košnicama, dakle, visi.

“Top bar” košnice su odličan izbor za proizvodnju djevičanskog saća, a koje pčele, uz malu pomoć svoga pčelara, s lakoćom izgrade, baš kao što to čine i u pletarama. Na koncu, podizanjem svake letvice vrlo jednostavno se može obaviti inspekcija saća i pčela.

 

 

Prednosti “top bar” košnice

Pčele grade leglo po pravilima prirode

Manje ometanja društva

Minimalno izlaganje pčelara

Manje košta

Producira med i vosak najviše kvalitete

Idealna za pčelare početnike

Idealna za urbano pčelarenje

Neće se raspasti ako padne

Otporna na vremenske neprilike

Prilagodljiva lokalnim materijalima, uslovima, potrebama…

Nedostaci “top bar” košnice

Lomljivo saće

Nije pogodna za selidbu

Zahtijeva više “radnog vremena”

Nije kompatibilna sa standardnom opremom

Proizvodi manje meda nego komercijalne košnice

(arhiv BH pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY