Predstavljamo RoboBee: JESU LI ROBOTSKE PČELE NAŠA BUDUĆNOST?

Predstavljamo RoboBee: JESU LI ROBOTSKE PČELE NAŠA BUDUĆNOST?

SHARE

Naučnici sa američkog univerziteta Harvard više od sedam godina su proveli stvarajući robotske pčele su u stanju da naprave neke zaista zapanjujuće stvari. Oni se nadaju da će za 10 godina robotske pčele moći oprašivati poljoprivredne usjeve i vremenom potpuno zamijeniti prave pčele, kojima već godinama prijeti katastrofa, ali i kako bi pomogle očuvanju okoliša

Projekat vrijedan nekoliko miliona dolara rezultirao je robotskom pčelom, tehnološkom kopijom prave pčele koja je tek nešto veća od kovanice jednog centa i teška oko 80 miligrama. Robo Bee˙s predstavljene su još prošle godine na sveučilištu u Harvardu, pod vodstvom profesora inženjerstva Roberta Vuda, koji zajedno sa svojim timom trenutno radi na osposobljavanju robotskih pčela na letove sa više tereta.

Napravljena od dva keramička krila koja ostvare 120 pokreta u sekundi i tijela od plastičnih zglobova i ugljičnih vlakana, robotske pčele su u stanju da lebde u vazduhu i sadrže dovoljno hardvera za duže letove.

Trenutno, robotske pčele moraju imati izvor energije kako bi letjele, ali svoj posao može obavljati samostalno. Naučnici kažu da bi se Robo Bees mogle iskoristiti i kao učinkoviti alati za vojnu upotrebu, odnosno nevidljivi nadzor.

“Sposobnost mehaničkih pčela da lebde u vazduhu čine ih idealnim oprašivačima. Osim toga, ne prijete im biološke bolesti, i potpuno su imune na štetočine i vremenske prilike. Sljedeći korak je naučiti robotske pčele da međusobno komuniciraju, i na dobrom smo putu da i taj cilj ostvarimo. Naravno, treba napomenuti da je ovo samo privremeno rješenje, dok se ne nađe ono prirodno, ali se moramo na vrijeme pripremiti za katastrofu koja već godinama prijeti pravim pčelama. – objašnjava Robert Vud.

 RONE POD VODOM, KARTIRAJU KLIMU, PRATE PROMET…

Nedavno je otkriveno da su ova mala mehanička čuda u stanju roniti i plivati pod vodom, iako su mnogo sporiji nege kada su na suhom – mašu krilima na 12 Hz u vazduhu, ali samo 9 Hz u vodi).  S obzirom na njihovu malu težinu, Robo Bee se prvo mora snažno obrušiti u vodu da bi probila njenu površinu, odnosno zaronila.

Ove robotske pčele, kada se potpuno usavrše imaće brojne zadatke: samostalno oprašivanje velikih poljoprivrednih površina, potraga i spašavanje, istraživanje opasnih i nepristupačnih mjesta, vojni nadzor, kartiranje klima i praćenje prometa. (bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY