Prepoznaju lica, hvataju kriminalce, vole popiti: NEVJEROVATNE ČINJENICE O PČELAMA ZA KOJE...

Prepoznaju lica, hvataju kriminalce, vole popiti: NEVJEROVATNE ČINJENICE O PČELAMA ZA KOJE NISTE ZNALI!

SHARE

 1. Medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode med već 150 miliona godina i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Također su ekološki vitalne kao oprašivači.
 2. Pčela zamahne oko 11.400 puta u minuti, zbog čega i čujemo zvuk ‘zujanja’.
 1. Medonosne pčele imaju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice i pronalaženje hrane. Njihov njuh je toliko precizan da one mogu razlikovati stotine različitih biljnih sorti.
 1. Prosječna pčela proizvede oko 1/12 kašičice meda u svom životu, a tokom jednog leta ona posjeti 50-100 cvjetova.
 1. Mozak pčele je ovalnog oblika i velik je kao sjeme susama, ali to ne znači da one nemaju izvanrednu sposobnost učenja i pamćenja, te da nisu sposobne napraviti kompleksne proračune vezane za svoje ‘izlete’.
 1. Matica može živjeti i do pet godina (u rijetkim slučajevima i do 7 godina), a ona je jedina pčela u košnici koja polaže jaja. Ona je najproduktivnija u ljetnim mjesecima, kada polaže i do 2.500 jaja dnevno.
 1. Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi kolonije mogli prepoznati.
 1. Samo pčele radilice mogu ubosti, i to samo ako osjećaju da su u opasnosti. Matice imaju žaoku, ali pošto nikada ne napuštaju košnicu, nisu ni opasnost. Dok u većini slučajeva umru nakon što ubodu čovjeka, većina pčela ne umre nakon što ubodu druge insekte ili životinje. Razlog je taj što se žaoka ‘zakači’ za ljudsku kožu i istrgne je od tijela pčele.
 1. Medonosne pčele komuniciraju putem “plesa”.
 1. Pčele se ne rode znajući kako da naprave med. Mlade pčele sve nauče od starijih i iskusnijih.
 1. Pčele radilice su zapravo spolno nerazvijene ženke.
 1. Muške pčele se zovu trutovi i oni uopšte ne rade i nemaju žaoke, njihov jedini zadatak jeste parenje sa maticom.
 1. Kolonija pčela sastoji se od 20.000 – 80.000 pčela i jedne kraljice.
 1. Medonosne pčele znaju da je planeta okrugla, te mogu računati uglove kako bi se orijentisale (prema nedavnim naučnim istraživanjima).
 1. Kriminalci se ponašaju slično kao pčele. Oni počine zločin u blizini, ali dovoljno daleko da susjedima nije ništa sumnjivo. Isto tako, pčele skupljaju polen u blizini svojih košnica, ali opet dovoljno daleko da grabežljivci ne mogu pronaći tu njihovu košnicu. Da biste shvatili kako ta “tampon zona” radi, naučnici su proučavali ponašanje pčela i napisali nekoliko algoritama. Njihova otkrića poboljšala su računalni model koji policija koristi kako bi pronašla počinitelje.
 1. Pčele imaju sposobnost apstraktnog mišljenja, mogu računati i prepoznati lica, zaključila je francuska naučnica sa univerziteta u Toulouseu, Aurore Avargues-Weber. Iako im je mozak nije veći od glave pribadače, znanstvenica tvrdi kako pčele imaju odličan vid i izuzetno dobro pamćenje. Uspjela je dokazati da se pčele ne rukovode samo instinktom nego da ponašanje prilagođavaju ovisno o okruženju i prethodnim iskustvima. Do sada se smatralo kako tu sposobnost imaju samo ljudi i neke vrste majmuna.
 1. Naučnici odavno znaju da su pčele društvena bića, ali sad su otkrili da u društvu rado i popiju. Čini se da pčele, baš kao i ljudi, najviše vole jaka alkoholna pića.
 1. Medonosne pčele dobiju ‘posao’ u košnici na osnovu svoje starosti. Na primjer, poslovi radilica izgledaju ovako:
 • 1 – 2 dana starosti: provode dane čisteći ćelije, počinjući sa onom u kojoj su se rodile
 • 3 – 5 dana starosti: hrane starije larve
 • 6 – 11 dana starosti: hrane mlađe larve
 • 12 – 17 dana starosti: proizvode vosak, prave ‘medne lončiće’, nose hranu i vrše pogrebne dužnosti
 • 18 – 21 dan starosti: stražare na ulazu u košnicu, i štite istu od uljeza
 • 22 dana, pa sve do smrti (40 – 45 dana): prikupljaju nektar, polen, vodu, oprašuju….

(bhpcelar.com)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY