Spomenar: SJEĆANJA ISMETA HUSEINOVIĆA NA PRVU IZLOŽBU PČELARSTVA U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

Spomenar: SJEĆANJA ISMETA HUSEINOVIĆA NA PRVU IZLOŽBU PČELARSTVA U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

SHARE

Ove fotografije i medalje sam naslijedio od djeda sa majčine strane, Omera Mešanovića. Ovo su samo neke od fotografija na kojima su detalji sa izložbe iz 1910. godine. Današnji sajmovi, izložbe i takmičenja pčelara se razlikuju od nekadašnjih priredbi sa sličnom tematikom. Austro-Ugarske vlasti, u sarajevskoj Gradskoj vijećnici,  prije više od 100 godine upriličile su prvu bosanskohercegovačku izložbu pčelarstva, voćarstva i povrtlarstva. Prisjetimo se kroz priču sarajevskog kazandžije Ismeta Huseinovića,  kako je to bilo nekad…

Ismet je potomak poznate kazandžijske porodice, vlasnik prvog Muzeja kazandžijske obrti i strastveni zaljubljenik u bosanskohercegovački tradiciju. On je i više od toga –  kolekcionar je i čuvar kulturne baštine. Predmete koje je dobio u naslijeđe od predaka vrlo rado pokazuje posjetiocima, ne samo svog, nego i drugih muzeja i izložbenih prostora.

Posjetili smo ga u njegovoj radnji Stari Bazar, u ulici Kazandžiluk, na broju 4. Za časopis BH pčelar rado je pozirao s djedovom zaostavštinom, vrijednim nasljeđem koje datira iz daleke 1910. godine.

“Ovo je bila prva izložba pčelarstva u tadašnjoj Bosni, i prva izložba u Vijećnici. To je bilo neuobičajeno za vijećnicu, da se unutar jedne toliko važne institucije priređuje izložba. Ipak, tad su tu pčelari, voćari i povrtlari izlagali svoje proizvode.

“Vjerovali ili ne, Vijećnica je bila izložbeni prostor za kupus, med…

“Ove fotografije i medalje sam naslijedio od djeda sa majčine strane, Omera Mešanovića. Ovo su samo neke od fotografija na kojima su detalji sa izložbe iz 1910. godine.

Moj djed, dobitnik ovih medalja i nagrađivani pčelar, bio je pčelar i voćar. Na imanju, u svom voćnjaku na Kobiljoj glavi, držao je pčele. Njegove, zlatna i srebrna medalja potvrđuju, da je prva pčelarska izložba u BiH, bila takmičarskog karaktera i da je moj rahmetli dedo bio uspješan pčelar, govori 65-godišnji Ismet Huseinović, unuk nagrađenog pčelara. (Azra DRAMALIJA/bhpcelar.com/arhiva magazina BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY