Prof. Jasmin Husejnović, licencirani instruktor skijanja, sudija domaće odbojkaške lige BiH, međunarodi...

Prof. Jasmin Husejnović, licencirani instruktor skijanja, sudija domaće odbojkaške lige BiH, međunarodi odbojkaški sudija ispred BiH: Oduševljen pčelama

SHARE

 U razgovoru za BH pčelar, Jasmin je otkrio tajnu svog briljiranja na sportskim terenima – energiju crpi iz meda i drugih pčelinjih proizvoda, a proučavanje pčelinjeg svijeta ga uvijek iznova fascinira i nadahnjuje.

Čitam, učim, skupljam znanja, istražujem

Već 15 godina Jasmin Husejnović, dipl. prof. tjelesnog i zdravstvenog odgoja, rođeni Zeničanin, nastanjen u Sarajevu, inače krajiški zet, jedan dio godišnjeg odmora provede u zapadnom dijelu BiH, u ljutoj Krajini, tačnije u gradiću na samoj kapiji naše zemlje – Velikoj Kladuši, kod punca i punice. Osim odmora, Jasmin u Krajini uči novi zanat – pčelarstvo!

Za ljubitelje skijanja, a posebno za ljubitelje odbojke, kako za domaću, tako i za međunarodnu javnost, Jasmin je velika i poznata sportska ličnost.

Licencirani je instruktor skijanja i kroz njegovu privatnu školu za skijanje je prošlo na hiljade mališana. Ljubitelji odbojke ga poznaju kao sudiju domaće odbojkaške lige BiH, ali i kao međunarodnog odbojkaškog sudiju ispred BIH. Husejnović je bio i predsjednik sudijske odbojkaške organizacije BiH, a trenutno je na C listi sudija FIVB (svjetska odbojkaška federacija). Prvi je sportski sudac iz Bosne i Hercegovine koji je sudio neko veliko međunarodno finale. Sudio je ni više ni manje nego finale Challenge cupa u Atini 2017. za žene što je veliki uspjeh i svim odbojkaškim sudijama sa naših prostora veliki san.

U razgovoru za BH pčelar, Jasmin je otkrio tajnu svog briljiranja na sportskim terenima – energiju crpi iz meda i drugih pčelinjih proizvoda, a proučavanje pčelinjeg svijeta ga uvijek iznova fascinira i nadahnjuje.

A sve je počelo prije 15 godina kada je za vrijeme studija, Jasmin u Sarajevu upoznao Aldinu, studenticu iz Velike Kladuše.

Utakmica za 3. mjesto na Mediteranskim igrama u Tarragoni – Španija između Francuske i Turske

– Bila je to ljubav na prvi pogled. I prije nego smo se vjenčali posjetio sam njene roditelje i već od tad, krajiška gostoprimljivost me jako dojmila. Od tada, apsolutno svake godine, u plan za godišnji odmor obavezno se uvrsti Krajina. Iz godine u godinu sklapao sam nova poznanstva i prijateljstva, i svaki put bih bio oduševljen nečim novim, ali, od svega, najviše sam fasciniran krajiškim pčelarima, posebno Alenom Sulejmanagićem. Čini mi se da nigdje drugdje kao u Krajini, ljudi ne cijene više prirodu i pčele.

Prve pčelarske lekcije na Alenovom pčelinjaku

Od Alena, poznatog velikokladuškog pčelara, Jasmin inače nabavlja med za sebe i svoju porodicu.

– Hvaleći med, dotakli smo se mnogih pčelarskih tema. S kolikom ljubavlju i ushićenju Alen priča o pčelarstvu, jednostavno je bilo nemoguće ne poželjeti zaviriti u pčelinji svijet. I tako, pao je dogovor. Počeo sam odlaziti na Alenov pčelinjak, uživo se upoznavati s ovim čudesnim bićima. Za prvu posjetu, obukao sam svu moguću zaštitnu opremu i zavirio unutar košnice. Miris koji je dopirao do mene toliko me očarao da sam u istom trenutku poželio biti pčelar. A na svako moje pitanje, Alen je spremno i rado odgovarao.

Četvrt finale CEV CUP Istanbul 2017. između Galatasaray (Turska) – Budowlani (Poljska)

– Mnoge stvari su mi bile jasnije dok sam bio u neposrednom kontaktu sa pčelama, nego iz prethodnih razgovora. Alen mi je obećao da čim obezbijedim pogodno mjesto za postavljanje košnice i kad se budem osjećao odgovoran i spreman da bih se mogao brinuti o pčelama, da će mi pokloniti kompletnu košnicu sa pčelama. Ja ću svakako biti sretan da to prvo društvo bude poklon baš od njega. Do tad, uzeo sam si za dragu obavezu da što više naučim o pčelama, pa sam nabavio sve brojeve časopisa BH pčelar. Čitam, učim, skupljam znanja, istražujem, na Alenovom pčelinjaku boravim što je moguće više, udišem jedan poseban miris iz košnice, i spremam se da i ja samostalno zapčelarim – kaže Jasmin.

Finale Challenge CUP Atina 2017. odigranog između Olympiakos (Grčka) – Bursa BBSK (Turska)

Ko zna, možda Jasmin Husejnović, u skorijoj budućnosti ne bude poznato ime samo u svijetu sporta, već poznato ime i u svijetu pčelarstva.

(E. K./bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY