Ribom, sirćetom i šećerom protiv osa i stršljenova!

Ribom, sirćetom i šećerom protiv osa i stršljenova!

SHARE

Marica i Josip Užarević iz Gundinaca kod Slavonskog Broda, u braku su pune 33 godine, a isto toliko godina – njih dvoje su pčelari. Trenutno pčelare s 1200 košnica i profesionalni su pčelari!

U časopisu BH pčelar, broj 69, koji na kioske stiže 15. decembra, donosimo opširnu priču o ovo dvoje sjajnih ljudi i pčelara koji vrlo često iz svoje duge, bogate i uspješne pčelarske karijere, u našu FB grupu BH pčelar, dijele iskustva, savjete i svakodnevne događaje sa pčelinjaka.

Sa čitateljina našeg portala, Užarevići su podijelili svoj recept protiv osa i stršljenova, vrlo česte napasti pčela.

Pčelama se mora pomoći jer su napadi osa i stršljenova vrlo česti. Što se tiče mamaca, jedna varijanta je da se u bocu od nekog soka uspe određena količina piva te doda jedna kašika sirćeta i jedna kašika šećera. Kad dođe do vrenja, ose i stršljenovi privučeni mirisom, ulaze u flašu iz koje ne mogu izaći. Nekoliko takvih flaša treba postaviti po pčelinjaku.

Za pčele nema opasnosti jer njih ne privlači takav sadržaj. Može se staviti umjesto šećera i malo kvasca; daje odličan rezultat. Mi čak stavimo i mali komadić ribe – kaže Josip Užarević.

(bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY