Savjeti starine Huseina Brgule iz Žepe: PČELAMA JE HLOR IZ GRADSKE VODE...

Savjeti starine Huseina Brgule iz Žepe: PČELAMA JE HLOR IZ GRADSKE VODE OTROV! 

SHARE

Zapamtite, pčelama je lakše kad pod teretom lete strmu – objašnjavao je Husein Brgula, a onda upitao:””Kako je tebi Saleme lakše nositi teret; uz brdo, jal niz brdo!  

Kad god se u pojedinim pčelarskim krugovima u Sarajevu ili Podrinju započnu pčelarske teme, ne rijetko se spomene Husein Brgula. Rodom je iz Žepe, nakupio je preko 80 lljeta, a imao je pčelarsko  znanje u “malom prstu”. Prenosimo jednu zanimljivu zgodu prilikom Huseinove posjete rodbini u Zabrđe. Navratio im u posjetu, a oni presretni što ga vide pohitali da ga što bolje ugoste. Pošto se preko šest decenija bavio pčelarstvom, Husein – agi nije moglo promaći pčelinjak njegovog rođaka i domaćina. Imao je nekoliko košnica.

Nakon što je osmotrio okolinu, Husein će:

“Vidim Saleme, pčele su ti baš na pravom mjestu!

Salem mu počeo pričati da svaki dan čita literaturu o pčelarstvu, te da je zapamtio da sanduke treba postaviti tamo gdje najviše tokom dana grije sunce.

Na to se starina samo osmjehnuo i rekao mu da su sanduci na dobrom mjestu, zato što na uzvišenju iznad naselja ima puno bagrema, a pčele to vole.

“Zapamti, pčelama je lakše kad pod teretom lete strmu – objašnjavao je Husein Brgula, a onda ga upitao:

“Kako je tebi Saleme lakše nositi teret; uz brdo, jal niz brdo!

U razgovor se uključila i Salemova nevjesta, koja se Huseinu požalila da im je šumska (izvorska) voda “potanka”, te da će uskoro priključiti gradsku. tada će pčele biti rahat, imat će vode u izobilju.

“E, snaho moja, kad na ovom koristu procuri gradska, umjesto šumske vode, onda se halali sa pčelama. Pčele su ti munanate (osjetljive) na gradsku vodu, jer im hlor ne godi i brzo počnu da “kopne”, a onda i uginu – rekao je Husein.

1 COMMENT

  1. NEMA KOMENTARA JER OVO BAŠ NIKOGA NE INTERESUJE. AKO NEMATE ŠTA BOLJE DA NAM PONUDITE ONDA NEMOJTE NI PISATI.

LEAVE A REPLY