Selvir Čolić od košnice pravi džamije, a Slobo Jevtić manastire: Košnice u...

Selvir Čolić od košnice pravi džamije, a Slobo Jevtić manastire: Košnice u obliku bogomolja

SHARE

Ni jedan ni drugi pčelar ne znaju kazati zbog čega prave košnice u obliku bogomolja, ali će uglas kazati kako ih to opušta i čini beskrajno sretnim

Ratni vojni invalid Selvir Čolić, ranjavan četiri puta, zbog nezaposlenosti je bio prinuđen raditi teške fizičke poslove da bi prehranio porodicu. Međutim, kako je finansijska kriza bila sve veća, a posla sve manje, odlučio se zajedno s prijateljem, Šefikom Bibuljicom, početi baviti pčelarstvom.

 Jedini vlasnik

Danas je ponosni vlasnik košnica u obliku džamije koje izrađuje sam. Kako tvrdi, ovakve košnice su privlačne i pčelama.

– To mi je došlo kao kroz san. Pčele me fasciniraju, a znamo da u Kur'anu postoji i sura „Pčele“ i, jednostavno, odlučio sam izraditi košnice u obliku džamije. Smiruje me bavljenje pčelarstvom i zaista su pčele fascinantna bića – kazao je Čolić.

Meda u košnicama u obliku džamije ne nedostaje. Čolić priznaje da ga često zovu i drugi pčelari koji bi svoje pčelinjake voljeli ukrasiti ovakvim jednim unikatnim djelom.

– Nemam mnogo sredstava za izradu više ovakvih košnica. Prijatelji me savjetuju da zaštitim patent, jer sam ja prvi i jedini u BiH koji je došao na ovu ideju – kaže Čolić.

Ljeti pčelinjak preseli na Treskavicu, a zimi njegove i Šefikove pčele borave u Rakovici nadomak Sarajeva. Prolaznici uvijek ostaju u čudu kada vide djelo Čolića te se fotografiraju ili čak traže med isključivo iz ove košnice, koja je njemu značajan izvor prihoda.

Ozbiljni problemi

– Invalid sam. Imam geler ispod srca. Nikada nisam tražio da mi država da bilo šta. Međutim, da se nisam počeo baviti ovim poslom, ko zna da li bih danas bio živ. Imao sam ozbiljnih problema – otkrio je.

Za izradu košnice u obliku džamije Čoliću treba desetak dana. Ne pravi određene džamije već iz mašte stvara svoja djela. Dok radi ovo, govori, najsretniji je čovjek na svijetu.

Čolićeva kćerka Lejla najmlađi je pčelar u našoj zemlji. Član je Udruženja pčelara „Behar“ sa Ilidže.

– Nakon Lejle, pčele su moj drugi ponos. Lejla, također, voli raditi u pčelinjaku, iako ima tek šest godina. Zapravo, nakon što sam se počeo baviti pčelarstvom, Lejla je dobila drugog oca, mirnijeg i sretnijeg – dodao je Čolić.

Slobini manastiri

Nekoliko stotina kilometara dalje od Čolića, u Starom Kostolcu, u susjednoj Srbiji, još jedan pčelar našao je zadovoljstvo u pravljanju košnica u obliku bogomlja. Slobodan Jevtić je pravoslavac, pa jasno, košnice izrađuje u obliku manastira.

Sve je nekako iskreno i ljudski kod Slobe. I kad priča o pčelama i medu sa kojima druguje četrdeset godina i kad se prisjeća decenija provedenih na kostolačkim rudnicima odakle je otišao u zasluženu penziju, ali i kada zbori o svetinjama braničevskim. Iskričavog duha i vrijednih ruku, ne dozvoljava da mu nijedan minut prođe uprazno.

Čas je u pčelinjaku, čas za kompjuterom gde piše praktične članke na forumu pčelara Srbije, a onda nestane u improvizovanoj radionici odakle ubrzo zazviždi testera malog struga.

Prije pet godina Slobodan je počeo da pravi košnice u obliku manastira ovdašnjih. Nema neko objašnjenje zašto je krenuo u tu avanturu, jednostavno će reći da je htio da proba da li to može. I pokazalo se da mu i to ide od ruke.
Ispod njegove testere i dlijeta izašlo je do sada šest desetoramnih košnica koje su vjerna kopija manastira Braničeva i potpuno su funkcionalne – u većini njih pčele već nose med. I te neobične košnice Slobodan isključivo poklanja – prvo manastirima čije kopije je napravio ili prijateljima. Sebi je ostavio dvije, ali i njih planira da pokloni!

Ako bismo začeprkali malo dublje, može se reći da je ovaj neobični hobi Slobodanov pokušaj da se kao vrsni pčelar na neki način oduži manastirima koji su, zapravo, bili rasadnici pčelarstva u našim krajevima. Zbog potreba za voskom podizani su pčelinjaci po manastirskim i crkvenim imanjima, a najveći manastirski pčelinjak osnovao je car Dušan u manastiru Svetih Arhanđela u Prizrenu.

(Arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY