Šta nam vrijeme poručuje: U Gladovićima kod Zenice, bagrem iznenadio i pčele...

Šta nam vrijeme poručuje: U Gladovićima kod Zenice, bagrem iznenadio i pčele i pčelare: Pčele zbunjeno slijetale na bagrem – najava za oštru i tešku zimu?!

SHARE

Fotografije koje je krajem jula Nino zabilježio na imanju svog oca Zaima

Bagrem cvjeta od početka maja do kraja juna. Početak cvjetanja zavisi od nadmorske visine na kojoj se on nalazi. U jednoj lokaciji cvjetanje bagrema traje od 10 do 15 dana. U selu Gladovići, udaljenom petnaestak kilometara od Zenice, pčele i pčelare bagrem je iznenadio krajem jula.

Koliko god se klimatski uslovi mijenjali i utjecali na ćud prirode, čineći je nestabilnom, ipak je cvjetanje bagrema krajem jula, nesvakidašnja pojava još uvijek. A upravo to se desilo u Gladovićima, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Zenice

– Kad je sezona bagrema uveliko prošla, i kad smo se “poselamili” s bagremovom pašom, ja pripremio vrcaljku za bagremov med. Ljudi mislili ja se šalim kad sam slikao bagrem krajem jula na pčelinjaku.

– Zanimljivo je bilo vidjeti pčele u momentima kada su nesigurno obilazile cvjetove bagrema. I one se iznenadile. Dosta je mladih pupova bilo i miris cvijeta je bio kao da je majski cvijet – kaže Nino Husejnović.

Poigravanje prirode

On je procvjetali bagrem slikao na pčelinjaku svog oca Zaima Husejnovića. Zaim (77) za 50 godina pčelarskog staža nije naišao na ovakvu situaciju.

– Bagrem smo uočili prije tri dana i još uvijek je u cvatu (28. juli op.aut). Priroda se sa nama poigrava. Usljed klimatskih poremećaja i ona se mijenja – kaže Zaim, trenutno vlasnik 20 društava.

– Suštinsko je pitanje šta nam to priroda želi reći, avgust na pragu, a bagrem u cvatu?! Šta mogu pčelari očekivati ako znamo kakve su bile prethodne godine? Po nekim pričama sa starijim i iskusnijim, ovo je najava jake i oštre zime. Priroda je kažu poput čovjeka, pokušava da nadoknadi izgubljeno i da se pripremi za nove generacije. Kažu da je ovo ispit za pčelare i da se treba pripremiti za tešku pčelarsku zimu, što bi značilo da jesen stiže ranije, budući da znamo kako je bagrem proljetna biljka – kaže Nino.

Nino Husejnović

Svi faktori se moraju poklopiti

– Invazivne biljke ne propuštaju ni jednu priliku za reprodukciju, ako ne cvjetaju na redovni pup zbog mraza, sigurno će cvjetati na spavajući pup, te tako bagram, ako ne cvjeta početkom maja, tj. ako ako mu cvjetni pupovi budu uništeni iz bilo kojeg razloga, sigurno će cvjetati po oporavku i buđenju spavajućeg pupa, pa često i u avgustu i čak u septembru, te će sjeme biti zrelo i sposobno za reprodukciju. Što se tiče medenja, to se sigurno neće dogoditi. Čak i u normalnom periodu cvjetanja neće zamediti ako se svi bitni faktori ne poklope. Ne vjerujem ni da će pčele, čak ni iz znatiželje, slijetati na kasne cvjetove – jedno je od mišljenja koje je Nino dobio u grupi “Časopis BH pčelar”.

IZ NARODNOG KALENDARA: Najbolji orijentiri za cvjetanje bagrema

Prati džanariku, jabuku i divlji kesten, oni “znaju”

Svake naredne godine dolazi nam novo proljeće, sa istom dilemom kod pčelara: kako svoje pčelinje zajednice pripremiti u narednom period? Postoji veliki problem – nijedna zima nije protekla isto, tako da ni sve pčelinje zajednice nisu izimjele sa istom snagom, pa ne postoji ustaljeni šablon po kome treba raditi.

Znanje pčelara i narodni kalendar tu dolazi u prvi plan. Najbolji orijentir za utvrđivanje početka cvjetanja bagrema jeste činjenica da od trenutka kada procvjeta šljiva požegača, bagrem će procvjetati za oko mjesec dana, ili za 40 dana od dana pojave prvih pupoljaka.

Sve to pčelarima može biti znak da blagovremeno pripreme pčelinje društvo za ovu pašu, jer do cvjetanja bagrema pčelinje društvo treba da bude izrazito snažno sa jakim radnim raspoloženjem za prikupljanje nektara i njegovu konverziju u med.

Postoji u narodu i među pčelarima jedno nepisano pravilo, a to je – od cvjetanja dženarike poslije tri nedjelje cvjeta jabuka, zatim poslije tri nedjelje cvjeta bagrem. Jedan od pokazatelja kada će cvjetati bagrem je i divlji kesten (Aesculus Hippocastanum). Nakon što on procvjeta, obično za 20 dana trebao bi cvjetati bagrem.

Ali ima još jedan pokazatelj kada će početi cvjetati bagrem, kada je cvjetić bagrema dužine 25 mm, za deset dana treba cvjetati bagrem. Kada se cvijet bagrema otvori, on počinje lučiti nektar tek četvrtog dana.

(BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY