Sveti Ambrozije – zaštitnik pčelara: Iz usta mu tekle riječi kao med

Sveti Ambrozije – zaštitnik pčelara: Iz usta mu tekle riječi kao med

SHARE

Za Ambrozija pričaju, kada je još bio malen, da se roj pčela spustio i odložio med nad njegovom kolijevkom oko djetetovih usta. Nakon toga pčele su se digle ne ozlijedivši dječaka. Taj je događaj nagovijestio Ambrozijevu kasniju ulogu, a to prikazuje jedna slika u Rimu.

Sv. Ambrozije, milanski biskup i crkveni naučitelj kojeg crkva slavi 07. prosinca/decembra, postao je zaštitnik pčelarstva i pčelara već od davnine. Sv. Ambrozije rođen je u Trevesu, u Francuskoj, 340. godine i bio je sin rimskog dužnosnika. Za Ambrozija pričaju, kada je još bio malen, da se roj pčela spustio i odložio med nad njegovom kolijevkom oko djetetovih usta. Nakon toga pčele su se digle ne ozlijedivši dječaka. Taj je događaj nagovijestio Ambrozijevu kasniju ulogu, a to prikazuje jedna slika u Rimu.

Crkva ga slavi kao sveca

Mladi je Ambrozije nakon nauka u Rimu postavljen za upravitelja u sjevernoj Italiji sa sjedištem u Milanu. Nakon smrti milanskog biskupa narod je usklicima izabrao Ambrozija za milanskog biskupa. Uskoro se Ambrozije pročuo kao dobar govornik, čije su slatke riječi poput meda tekle iz usta. Bio je neustrašivi borac za ljudska prava, za kršćanske vrijednosti, za red i poštenje, tako da je i samoga cara Teodozija oštro korio zbog neljudskih djela. Zato Ambrozija na slikama prikazuju kako ne dopušta caru ulazak u milansku baziliku jer se teško ogriješio o ljudska prava. No većina slika prikazuje sv. Ambrozija kako u papinskoj odjeći stoji pred košnicama okružen zujajućim pčelama. Sv. Ambrozije držao je pčelinju košnicu modelom skladne zajednice u kojoj vlada red i rad te je vjerovao da pčele predstavljaju sve što je pobožno, sveto, uzvišeno i uređeno. Stoga ga crkva i slavi kao svojega sveca i naučitelja te zaštitnika pčelara i pčelarstva.

Ko može u red sv. Ambrozija

Na ideju da se pčelari konačno sjete svoga zaštitnika došao je mađarski pčelar Gabor Vadaš iz Baje Mađarske negdje 2000. godine. U svom klubu pčelara iz Baje, napravili su protokol i krenuli sa osnivanjem ovog reda. Prvi Ambrozijani, kako još nazivaju pčelare koji pripadaju redu sv. Ambrozija, ispočetka su odlazili na pčelarske skupove, kako po Mađarskoj tako i u Hrvatsku, Rumunjsku, Češku, Slovačku, Sloveniju… i širili svoju ideju. Trenutno u Mađarskoj ima šest pčelarskih redova sv. Ambrozija (svi redovi imaju odore drugog dizajna), u Hrvatskoj, Srbiji ( Vojvodina) te Slovačkoj po jedan, dok u BiH nema saznanja da je neki pčelar član neke od udruga Sv. Ambrozija.

Da bi neki pčelar uopće ušao u red Svetg Ambrozija, mora biti uzoran pčelar, pčelarstvom se baviti deset i više godina, i da ga neka pčelarska udruga preporučio kao pčelara koji širi ljubav i dobro među pčelarima ili pak da sam izrazi želju da pristupi ovome redu.

Hrvatski pčelari svome zaštitniku hodočaste svake godine u Hlebine, maloj općini u Koprivničko-križevačkoj županiji u Republici Hrvatskoj. Prve nedjelje u prosincu/decembru, pčelari se okupe u Hlebinama, naprave procesiju do crkve, u crkvi održi se Sv. misa i posvete  novi barjaci pčelarskih udruga. U Hrvatskoj pčelari trenutno posjeduju 50-tak jednoobraznih pčelarskih odora, i zovu se Pčelarski red Sveti Ambrozije. Hrvatski Ambrozijani pretežito nose odoru samo u Hlebinama, a na ostalim pčelarskim skupovima rijetko. Svoju ideju o sv. Ambroziji šire na radnim skupovima, a naročito na sahranama kada premine neki pčelar. Ove godine također se očekuje veliko okupljanje hrvatskih Ambrozijana.

  

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY