U Ljubljani cvjeta urbano pčelarstvo: Med sa krovova kongresnog centra se poklanja...

U Ljubljani cvjeta urbano pčelarstvo: Med sa krovova kongresnog centra se poklanja poslovnim partnerima

SHARE

Ako nekada kojim slučajem budete u poslovnoj posjeti glavnom gradu Slovenije, slobodno prošetajte do kongresnog centra u gradu i biće vam ponuđena tegla meda

Kongresni centar Ljubljane – Cankarjev Dom, već punih šest godina njeguje pčele na krovu koje godišnje proizvedu oko 120 kilograma meda. Dobijeni med se uglavnom koristi za poklone poslovnim partnerima.

Ova ideja se rodila na Apimondia svjetskom kongresu pčelara, održanom upravo u Cankarijevom Domu.

Košnice na krovovima, terasama, baštama…

  • Košnica se nalazila u obližnjem parku i vratila su se sjećanja na vrijeme mladosti kada sam ujaku pomagao oko pčela – rekao je Franc Petrovčič koji radi kao šef održavanja mehaničke opreme u kongresnom centru.

Vjeruje se da se pčele u Ljubljani trenutno nalaze na 150 lokacija, a košnice se nalaze u baštama, terasama i na krovovima grada koji broji oko 300.000 stanovnika.

Gorazd Trušnovec pčele drži na 15 lokacija u glavnom gradu, a jedna od njih je krov zgrade u kojoj se nalazi Radio Slovenija, sa koje se pruža prelijep pogled na zamak u Ljubljani sa jedne i na Alpe sa druge strane.

Gradski med nema pesticida?

  • – Ljubljana ima ogroman potencijal za urbano pčelarstvo jer ima mnogo zelenima i jer je okružuju šume – kaže Trušnovec.

Nedavna istraživanja su pokazala da je gradski med veoma zdrav jer nema tragova pesticida koji se mogu naći u poljima. Populacije pčela širom Evrope već su godinama u opadanju zbog pretjerane upotrebe pesticida u poljoprivredi.

Franc Petrovčič

Slovenija koja ima dva miliona stanovnika ima oko 10.000 pčelara. Time je koncentracija pčelara veća nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU.

Zemlja je predložila UN-u da se 20. maj proglasi Danom pčela, u znak sjećanja na rođendan jednog od prvih evropskih pčelara, Slovenca Antona Janše, rođenog 1734. godine.

Gorazd Trušnovec se nada da će proglašavanje ovog dana doprineti globalnom shvatanju da nema života bez pčela, jer su neophodne za razmnožavanje biljaka. Dodao je i da su krovovi odlični za pčelarstvo jer su “pčele divlje životinje sa odbrambenim mehanizmima, te ih treba držati podalje od ljudi“.

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY