Uz malo truda i materijala: NAPRAVITE HOTEL ZA PČELE I OTVORITE IM...

Uz malo truda i materijala: NAPRAVITE HOTEL ZA PČELE I OTVORITE IM VRATA ZA BOLJU BUDUĆNOST!

SHARE

Hoteli za pčele stvaraju ogroman utjecaj na bolje sutra. Grade se lako, divlje pčele čuvaju na sigurnom i tokom cijele zime osiguravaju toplinu i sigurno utočište daleko od kućnih ljubimaca i djece. Jedan ovakav hotel izgradite blizu svog vrta ili voćnjaka i svoje oprašivače čuvajte u blizini.

U izgradnji mogu učestvovati svi članovi porodice

Savršeno sklonište 

Dramatičnom brzinom pčele gube svoje stanište, a to je dovelo do ogromnog pada populacije. Ukoliko ne želite više da budete samo nijemi posmatrač ovog rastućeg problema, sada i vi možete pomoći spasiti pčele stvaranjem kuća za iste u svom vrtu. Pčele će vam biti zahvalne tako što će oprašiti vaš vrt.

To se posebno odnosi na solitarne pčele, vrijedne oprašivače voćnjaka, koji se izliježu u rano proljeće kada voćke kreću s cvjetanjem. Kao što i sam naziv govori, to su pčele koje ne žive u košnicama kao medonosne pčele, ne roje se, već žive samostalno i sve rade same. Tokom hladnih zimskih dana one traže skloništa gdje mogu hibernirati sve do proljeća kada ponovo počinje ciklus.

Za skrovišta uglavnom biraju mjesta koja im pružaju zaklon od kiše, niskih temperatura, naleta vjetra i snijega. Iz tih razloga, mnogim vrtovima širom svijeta se postavljaju nastambe za pčele, ali i ostale inskete, koje im pružaju stanište za život, te tako doprinose njihovoj brojnosti u vrtu.

Hoteli za pčele već neko vrijeme su popularni, ali su najpopularniji u Francuskoj. Ova mikro okruženja stvaraju pozitivan utjecaj i mogu se postaviti bilo gdje i, izgledaju veličanstveno.

Odvojite jedno poslijepodne za šetnju u prirodi i prikupite materijal.

Hoteli za insekte je trend koji sve više osvaja svijet

Izgradite hotel za svoje nove goste

Što se tiče samog postupka izgradnje hotela za pčele, najvažnije je da koristite isključivo prirodne materijale poput grančica, stabljika trske ili drugog bilja, suho lišće, šišarke, kora drveta. Naravno, materijale koje koristite u izgradnji hotela ne smiju biti tretirani nikakvim hemijskim premazima inače će sklonište odbijati insekte.

Postupak izgradnje je prilično jednostavan.  Počet ćete sa gradnjom drvenog okvira, kojeg ćete zabiti u zemlju, te tu konstrukciju ukrasiti raznim materijalima s rupama gdje će se pčele i ostali kukci moći zavući. U ovu svrhu najbolje je da koristite stare cigle u kojima ćete izbušiti rupe, drvene letve u koje se izbuše rupe promjera 8-12 mm, šupljikave biljke koje se narežu i poslože između drvenih blokova (bambus, trska, suncokret).

Budite maštoviti, koristite što raznovrsnije materijale, pa ćete privući više različitih vrsta u vaš hotel. Ne bi bilo loše i da vašoj rukotvorini napravite i krov, a u tu svrhu najbolje je iskoristiti stari komad građevinskog kartona kojim ćete zaštiti cijelu sjevernu površinu hotela. Možete napraviti i nekoliko spratova, budite kreativni i svaki ukrasite drugačije. Rezultati će vas sigurno zadiviti.

Hotel za kukce najbolje je postaviti u južnoj strani vrta ispod krošnje drveta kako bi bio u hladu, ili na suncu zavisno od vrste kukaca koje želite privući. Konstrukcije za solitarne pčele ili bumbare preporučljivo je postaviti okrenute prema suncu.

 

Hotele za solitarne pčele uvijek postavite okrenute prema Suncu

 Ne zaboravite na održavanje!

Baš kao što je slučaj sa košnicama ili bilo kojim drugim nastambama, i vaš hotel za pčele će zahtijevati redovne kontrole i čišćenje. Ipak, u ovom slučaju, stvari su mnogo jednostavnije i jeftinije.

Krajem ljeta obiđite svoje kreativne rukotvorine kako biste očistili rupe ili ćelije od zaostalih larvi ili drugih nečistoća poput ostataka insekata.

Posebnu pažnju obratite na ličinke parazitske mušice Cacoxenus indigator, čije se larve hrane zalihama polena i pčelinjim larvama. Sadržaj tih ćelija potrebno je ukloniti i uništiti, prije nego što larve izrastu u odrasle muhe.

Izbušene blokove zamijenite novim svake dvije godine, i to ljeti, kada se izlijegu mlade pčele. To će pomoći da se spriječi nakupljanje plijesni, grinja i drugih štetočina i parazita.

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY