Vesele košnice Asima Dedića mame i pčele i ljude: Pčele su oduševljene...

Vesele košnice Asima Dedića mame i pčele i ljude: Pčele su oduševljene svojim novim kućicama

SHARE

Asim Dedić, 42-godišnji pčelar  iz Pobuđa kod Bratunca, ljubav prema životinjama “krunisao” je još 1988. godine ulaskom u ozbiljne pčelarske vode, a ljubav prema slikanju koju vuče još od djetinjstva, odnedavno je “krunisao” novim hobijem – slikanjem košnica. Time kaže vraća pčelama ljubav.

– Ovo je moj poklon pčelama. Želio sam da im uljepšam stanište. Košnice su standardne, LR, imam ih 45, i već sam ih desetak ofarbao. Mogu vam reći, pčelama se sviđaju. Lakše se orjentišu kad na košnici imaju neke šare, boje. Ma da ih samo čujete kako zuje, oduševljene novim domom. I insanu je ljepše kad kuću okreči, kupi novi namještaj – pa što ne bi i pčele slično reagirale – kaže Asim.

– Pčele su meni podarile dobar i kvalitetan med za koji stalno dobijam priznanja, a zauzvrat, treba i njima nešto vratiti. Doslovno sam se vodio tom mišlju o revanširanju pa sam, osim što na pčelinjaku održavam tip top higijenu, odlučio dodatno uljepšati njihovo stanište.

– U zavisnosti od slobodnog vremena, oslikaću i preostale košnice. Samo da pčelicama bude lijepo. A i ljepši je nekako pčelinjak za vidjeti. Svi posjetioci su oduševljeni jednako kao i moje pčelice  – kaže Asim za BH pčelar.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY