Zanimljivosti iz života matice: Nemilosrdna i ranjiva majka svih pčela

Zanimljivosti iz života matice: Nemilosrdna i ranjiva majka svih pčela

SHARE

Baš kako i dolikuje pravoj kraljici, pčelinja matica 24 sata dnevno ima radilice koje se konstantno brinu o njoj. Ove radilice najviše vremena provode hraneći, čisteći, pa čak i probavljajući hranu za svoju maticu. Bez ovakve brige, matica bi ubrzo umrla

Kao jedina spolno zrela ženka u pčelinjem društvu, matica ne samo da je jedinstvena po pojavi, ona je od vitalnog značaja za opstanak tog društva. Matica je majka svih pčela koja drži zajednicu na okupu i koja dnevno može da izleže i do 1500 jajašaca. Iako je polaganje jaja njena osnovna zadaća, matica ima još neke kvalitete koje bi vas mogli iznenaditi.

  Matica nije vladar

Često se pretpostavlja da matica upravlja košnicom onako kako bi to u ljudskom svijetu činio neki monarh, koji dane provodi naređujući onima ispod sebe. Istina, matica ima određeni utjecaj na ponašanje radilica, ali većina aktivnosti se odvija po demokratskom sistemu.

Većina dnevnih zadataka se obavlja pod kontrolom feromona i drugih hemijskih signala koji se pojavljuju instinktivno. Na primjer, kada roj donosi odluku za selidbu na neko drugo mjesto, ta odluka će biti donešena određenom vrstom glasanja, u kojem većina pobjeđuje.

 Matica se pari samo jednom u životu

Većina insekata ima kratak životni vijek, ali malo ljudi zna da matica može živjeti i do sedam godina! Njen životni vijek uglavnom zavisi od broja trutova sa kojim se parila. Matica će se pariti samo jednom u životu, a sjeme koje sakupi od trutova će koristiti  za polaganje jaja.

Matice se pare tokom leta sa što više trutova, pa tehnički, one će se pariti više puta ali samo u toku jednog ili dva dana. Kolonija sa kvalitetno oplođenom maticom će se dobro razvijati, ali nakon nekoliko godina, ta ista matica će potrošiti većinu genetskog materijala. A kada se to desi, matica se ne može opet pariti, a na njeno mjesto će doći mlada matica koju u pčelinje društvo uvodi pčelar ili će pčele same odabrati njenu nasljednicu.

   Sudbinu jajeta određuje ishrana

Radilice će staru ili nefunkcionalnu maticu zamijeniti novom koja se bira iz legla prethodne matice. Matica može izleći oplođena ili neoplođena jaja. Iz neoplođenih jaja se razvijaju trutovi, ali potomci iz oplođenih jaja imaju šansu da postanu radilice ili matica.

Sudbinu jajeta određuje dijeta. Prvih nekoliko dana sve larve se hrane matičnom mliječi, ali četvrtog dana, larve radilica se počinju hraniti polenom i medom, dok će larve matice nastaviti sa ishranom na bazi matične mliječi sve dok se u potpunosti ne razvije.

  Kraljevska borba do smrti

Tokom odabira nove matice, radilice će često odabrati više od jednog kandidata. Na ovaj način povećavaju šanse za dobijanje snažne i pouzdane matice. Ipak, u košnici uglavnom može biti samo jedna matica, stoga kada se nove matice izlegu, one mora ubiti svoje suparnike.

Nova matica će do smrti ubadati svoje rivale koji se još uvijek nisu izlegli, a ukoliko se dvije matice istovremeno izlegu – slijedi borba do smrti.

 Žaoka donosi život i smrt

Žaoka radilice i matice su zapravo modifikovani abdominalni nastavci koji služe za polaganje i pozicioniranje jaja. To znači da su samo ženski članovi pčelinjeg društva u stanju da žaoku koriste za ubadanje i polaganje jaja.  Iako i radlice i matice mogu ubadati i polagati jaja, njihove žaoke imaju malo drugačije funkcije.

Kod radilica, žaoka je nazubljena, pa kada se zabode u žrtvu ona ostaje zaglavljena. Kada radilica odleti, žaoka ostaje u koži žrtve pumpajući otrov iz male kesice, dok će radilica umrijeti nekoliko trenutaka kasnije uslijed povreda.

S druge strane, žaoka matice je glatka i može biti iskorištena više puta, ali matice svoje žaoke koriste isključivo za borbu sa drugim maticama.

 Kraljevski tretman

Baš kako i dolikuje pravoj kraljici, pčelinja matica 24 sata dnevno ima radilice koje se konstantno brinu o njoj. Ove radilice najviše vremena provode hraneći, čisteći, pa čak i probavljajući hranu za svoju maticu. Bez ovakve brige, matica bi ubrzo umrla.

Matica toliko zavisi od svojih “sluga” da bez njih ne bi mogla ni da svari hranu. Naime, matice nemaju iste žlijezde koje radilice koriste za varenje hrane, tako da radilice ovaj zadatak obavljaju umjesto nje.

  Kraljica na dijeti

Iako u košnici matica predstavlja veliki autoritet, istina je da je ona u potpunosti u milosti svojih radilica koje je, u određeno doba godine, čak stave na dijetu! U proljeće velike pčelinje kolonije se dijele kada dolazi do rojenja kako bi se proširilo društvo.

Skoro polovina kolonije, zajedno sa maticom napušta košnicu kako bi započeli novu koloniju na nekom drugom mjestu. Ostatak pčela bira novu maticu i nastavljaju sa životom. Iz pčelinje perspektive, rojenje je opasan i riskantan poduhvat, a najveći rizik nosi upravo matica.

Naime, matica koja skoro nikada ne napušta sigurnost košnice, sada mora da preleti veliku udaljenost kako bi došla na novo odredište. Zbog svoje veličine i težine, matice su loši letači, tako da će joj radilice prije rojenja “smanjiti porcije” kako bi je doveli u formu za let, a matica će prije leta morati izgubiti jednu trećinu svoje normalne tjelesne težine.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY