Znate li koji je broj pčela u košnici?

Znate li koji je broj pčela u košnici?

SHARE

Broj pčela u košnici nije određen. U pčelinju zajednicu, ubrajamo matice, pčele radilice i trutove pa se tako, ovisno o dobu godine, mijenja i njihov broj

Krajem proljeća i u ljeto pčelinja zajednica je najbrojnija, a na kraju zime broj pčela u košnici je najmanji.

U proljeće i u ljeto zajednica okuplja maticu, trutove i radilice, a u jesen i zimu, u normalnom društvu, po pravilu, nema trutova, da bi se u proljeće opet pojavili.

Matica i pčele radilice rađaju se iz oplođenih jaja, a trutovi iz neoplođenih. Osnovna podjela prema načinu života pčela, je na solitarne i društvene pčele.

Solitarne pčele žive usamljenički život tako da svaka ženka radi vlastito gnijezdo u tlu gdje gradi zemljane komore za polaganje jaja i odgajanje larvi.

Društvene pčele su pčele koje žive društvenim životom i kod kojih jedinke van pčelinje zajednice ne mogu preživjeti. Postoji više stotina vrsta društvenih pčela, koje grade složenu, visoko organiziranu zajednicu s velikim brojem pčela u košnici. Unutar društva postoji jasna podjela uloga ovisno od spola i starosti pčela.

Broj pčela u košnici kreće se od 20.000 – 80.000 pčela i jedne kraljice.Pčela je vrsta insekata iz reda opnokrilaca (Hymenoptera). Glavna osobina svih pčela je da za ishranu skuplja cvjetni polen, kao izvor bjelančevina i cvjetni nektar kao izvor ugljenih hidrata.

Na Zemlji postoji oko 20 000 vrsta pčela rasprostranjenih u svim područjima svijeta izuzev Antarktika. Veličina pčele se kreće od 2 mm do 4 cm.

Pčele radilice su najbrojniji članovi pčelinje zajednice. Njihov razvoj, iz oplođenih jaja, traje 21 dan. U jakom pčelinjem društvu, tijekom ljeta, može biti više desetaka tisuća pčela radilica. Tako u to vrijeme broj pčela u košnici bude 40-50.000 i više.

Tijekom proljeća i ljeta, žive 35 do 45 dana a pčele koje se izlegu krajem leta i u jesen, žive do proljeća naredne godine, kako bi izvele novo potomstvo.

Prvi dio života provode u košnici, tada se nazivaju «kućne pčele» koje čiste košnicu, hrane ličinke, hrane maticu, luče vosak, prihvaćaju nektar i obavljaju druge poslove. Kasnije, izlijeću na orijentacioni let, donose vodu, nektar, polenov prah, čuvaju košnicu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY